Jicht wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid urinezuur in het lichaam. Hoe meer urinezuur er in je lichaam zit, hoe groter de kans is op een jichtaanval. Te veel urinezuur zorgt er namelijk voor dat er kristallen gevormd worden in de gewrichten, met stekende pijn en ontstekingen als gevolg. Jicht aanvallen kunnen je op elke moment tijdens je dagelijkse activiteiten lastig vallen. De ene keer is de pijn te verdragen en de andere keer is het zo erg dat je niets anders kunt doen dan op bed liggen. De hevige stekende pijn in de gewrichten komen het meest voor in de enkels, voeten, tenen, vingers en pols.
Er voor zorgen dat je compleet geneest van jicht is op dit moment niet mogelijk, maar het onder controle krijgen en de pijn zo veel mogelijk beperken wel!
De hele dag door bewegen (lopen) we eigenlijk. Een jicht aanval in je voeten kan zo heftig worden dat zelfs pijnstillers niet voldoende zijn. Je kunt niet eens fatsoenlijk op je voeten gaan staan, laat staan bewegen.
Wat te doen bij jicht aanval op de voeten?
Zorg ervoor dat je de druk op de voeten verminderd. Dit betekent dat je zo snel mogelijk moet gaan zitten (NIET LOPEN/STAAN) en leg je voet op een verhoging (stoel of bankje). Hierdoor wordt er minder druk uitgeoefend op je voet. Om de pijn te verminderen kan er een natte koude lap (trek altijd eerst je schoenen uit) op worden gelegd.
Een zak ijs is ook mogelijk, maar dit moet dan wel in een handdoek zitten. De extreme kou kan meer “slecht doen dan goed”. Je kunt ook altijd je sokken aan houden zodat de kou niet direct te heftig wordt.
Na de aanval?
Nadat de pijn wegtrekt is het erg belangrijk om de voet direct weer te bewegen. Wanneer u dit niet doet, zal u voet verstijven/verkrampen waardoor de klachten sneller en heftiger kunnen terug komen! Dus beweeg de voet veel, maar zorg er voor dat er niet teveel druk op komt. Lopen etc. is geen probleem, maar ga niet uitgebreid sporten om zware voorwerpen tillen.
Drink veel water, minimaal 2 liter per dag. Drink absoluut GEEN alcohol! Ook belangrijk is, is dat je voedingsmiddelen rijk aan purine vermijd. Rijk aan purine zijn onder andere: bier, ansjovis, sardientjes, orgaanvlees, Haring, sprot, tonijn, rood vlees, lamsvlees.
Het belang van schoeisel
Goed schoeisel bij jicht biedt goede ondersteuning, geeft meer bewegingsvrijheid en loopt comfortabel.
Bron: optimalegezondheid.com